Ibland är det ett måste att göra ett stambyte i en fastighet. Kanske du har en hyresvärd som sagt att det är dags för ett stambyte, men du är osäker på vad innebär? Det handlar helt enkelt om att man ska byta ut alla de rör och de ledningar som ofta inte syns. Dessa rör och ledningar är det som transporterar tappvatten och avloppsvatten till och från huset. Om det är så att de gamla rören och ledningarna riskerar att spricka, så är det ett måste att göra ett stambyte. För om de skulle gå sönder, så kan det leda till stora skador på hela fastigheten.
Hur görs ett stambyte?
Ett stambyte kan gå till på olika sätt, eftersom att det finns flera olika stambytesmetoder. Den metod som är den vanligaste, det är den som kallas för traditionellt stambyte. Det innebär att man byter alla stammar i en fastighet. Man river ut alla våtutrymmen för att sedan bygga upp dem igen.
Sedan finns det ett par andra metoder som även de kan användas, så som modulstambyte, kassettstambyte, Prefabstambyte och relining/rörinfodring. Den sistnämnda är dock en metod som en del anser inte är ett stambyte.
En annan variant av stambyte är det som kallas för partiellt stambyte. Det innebär att man bara byter en del av fastighetens stammar
Vem kan göra ett stambyte?
När det är dags att göra ett stambyte så finns det idag flera olika företag som det går att vända sig till. Det eftersom att det finns flera som har specialiserat sig på detta. Det är ju så att ett stambyte är inget som görs i en handvändning, utan det är ett komplext byggprojekt. De som utför det, de måste ha en omfattande juridisk och teknisk kompetens. Detta beror på att före själva stambytet ska göras, så ska det göras en massa annat så som en grundlig genomgång av fastigheten samt att det även ska vara olika instanser som ska kontaktas, så som myndigheter, arkitekter, diverse entreprenörer och så vidare. Därtill ska det ske en slutbesiktning efter stambytet.