Om det är så att du gillar att experimentera i köket, då du lagar mat, så är det rätt smart att investera i kul prylar. En bra sak att ha i ditt kök, det är en sous vide maskin. Den tillsammans med vakuumrullar gör att du kan laga mat på ett helt annat sätt än du kanske är van vid. En sous vide maskin går att använda tillsammans med kött, fisk, grönsaker och rotfrukter. Du stoppar ner råvarorna i vakuumrullar och sedan ner i ett slags vattenbad kan man säga.
Själva uttrycket sous vide är franskt och betyder ungefär ”under vakuum”. För det är vad man gör, man vakuumförpackar det som ska tillagas, med hjälp av vakuumrullar eller vakuumpåsar.
Så lagar du mat med sous vide
Det du behöver för att kunna laga mat sous vide, det är just en sous vide maskin samt ett gäng med vakuumrullar och vakuumpåsar. Du måste även ha en vakuumförpackare, så att du kan få ur all luft ur påsen. När detta är gjort, så läggs de ner i ett vattenbad, som har en låg och jämn temperatur.
Om du önskar en stekyta på det du tillagat i din sous vide maskin, så går det bra att steka på det efter den gått klart i vattenbadet.
Den största fördelen att använda vakuumrullar och en sous vide maskin är att framförallt kött och fisk, det blir mört och gott! Tillagningstiden varierar beroende på vad det är för råvara du ska tillaga.
Vad behöver du ha hemma?
För att du ska kunna laga till råvaror med denna metod, så krävs det att du har en sousvide maskin, eller sous vide-cirkulator. Du behöver även ha vakuumrullar, eller påsar samt en vakuumförpackare. Därtill är det bra att ha en stor gryta som du kan sänka ner påsarna i då de ska tillagas.